Menu Close

Križni put Hrvatskih branitelja u Župi Krašić, mjesto čašćenja bl. Alojzija Stepinca,

Hrvatski branitelji, HVIDRT-a Trešnjevka, hrvatski ratni vojni invalidi, djeca poginulih hrvatskih branitelja, generali, časnici i udruge proizašle iz Domovinskog rata okupili su se u petak 22. ožujka u Krašiću kako bi molili pobožnost križnog puta.

Tradicija je to koja se već nekoliko godina održava na Žalosni petak. Nakon pobožnosti, prisustvovali su svečanoj misi u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, koju je pred slavio župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Zadru na Bilome Brigu preč. Mario Akrap u zajedništvu s župnikom u Gvozdu fra Mariom Hrgotom, trajnim đakonom Božom Šutalom, te domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom.

Preč. Akrap u propovijedi je potaknuo prisutne da se do kraja daju jedni za druge, istaknuvši u tome smislu važnost bl. Alojzija Stepinca. Dodao je da su se i oni, kao i bl. Stepinac, stavili Bogu na raspolaganje za život drugih. Mnogi su, istaknuo je, pali kao sjeme da bismo danas imali plodove koje imamo. Samo Bog može oploditi našu žrtvu, rekao je propovjednik, istaknuvši da je potrebno svoje srce u patnji otvoriti Bogu koji će dati smisao svakom križu. „Svatko od nas je bačen na ovu zemlju kao sjeme s ciljem da se dajemo za druge“, rekao je preč. Akrap i dodao da istinski živi samo onaj koji se do kraja daruje.

“Zašto je važno da smo ovdje? Zato da Bog svojom milošću oplodi vašu patnju, tu muku, vaše križeve da on vama bude na posvećenje vaše osobno, ali da taj križ bude na spasenje mnogima.”

Život se ne može razumjeti bez križa, a križ se ne može razumjeti bez odnosa s Bogom, rekao je propovjednik te dodao da Božje zahvate može razumjeti samo duhovan čovjek, onaj koji je otvoren Božjem duhu.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor župe Krašić Josip Vraneković pod ravnanjem s. Valerije Sakač, SMI. Nakon mise, župnik Vučak zahvalio je svima te pozvao na svetost i budnost prije početka Velikog tjedna. Okupljeni su ispred oltara bl. Alojzija Stepinca izmolili Molitvu za što skorije proglašenje svetim blaženog kardinala i mučenika Alojzija Stepinca. Prije odlaska svojim kućama hrvatski branitelji ostali su još kratko u zajedništvu obiteljskoga stola u dvorani pastoralnog centra te su posjetili i obnovljeni Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca.

Ispred HVIDR-a Trešnjevka sa kombijem udruge na križnom putu su bili: Oliver Kovačević-vozač, Marijo Juričan, Dražen Lipovac, Tomislav Škugor, Nenad Marušić, Zoran Prce, Ivan Kapac, Damir Smolčić-Kefa, Ivan Pukšec.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)